ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

Πολύτιμοι Λίθοι και Ιδιότητες

Η γενέθλια πέτρα (birthstone) ή αλλιώς πέτρα του μήνα (birthstone) σχετίζεται με κάθε μήνα του έτους. Κάθε πέτρα παραδοσιακά συνδέεται με διάφορες ιδιότητες οι οποίες συμβολίζουν το μήνα της γέννησης. Για παράδειγμα, η πέτρα του Ιανουάριου είναι ο Γρανάτης, ενώ τα τυχερά μωρά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο παίρνουν ένα διαμάντι ως πέτρα για τη γέννηση τους. Οι γενέθλιες πέτρες πιστεύεται πως χρονολογούνται από την πανοπλία του Ααρών που περιείχε δώδεκα πολύτιμους λίθους, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Η τρέχουσα λίστα χρονολογείται από το 1912 με μόνη προσθήκη, την πέτρα Τανζανίτης που προστέθηκε στον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες των γενέθλιων λίθων . Σύμφωνα με αυτούς, φορώντας έναν πολύτιμο λίθο κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου μήνα του, αυξάνονταν οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Για την πλήρη επίδραση τους θεωρούσαν  πως έπρεπε να κατέχουν και τους δώδεκα πολύτιμους λίθους και να τους εναλλάσσουν μηνιαία. Είναι επίσης το τέλειο δώρο για κάποιον ξεχωριστό για εμάς.  

Οι πολύτιμοι λίθοι που αναφέρονται παρακάτω κατηγοριοποιούνται ανά μήνα. Πατήστε τον μήνα που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε περισσότερα!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι ο Γρανάτης, το όνομα του προέρχεται από το λατινικό Granatus που σημαίνει ρόδι ή ροδιά. Έχει σκληρότητα 6,5 – 7,5 της κλίμακας Mohs.Αυτός ο όμορφος λίθος, ο οποίος συνήθως είναι κόκκινος αλλά υπάρχει και σε πληθώρα χρωμάτων,συμβολίζει την ευημερία, το μετασχηματισμό του πάθους σε δύναμη, την καλή υγεία και την ειρήνη. Θεωρείται  λίθος του πάθους που δίνει ενέργεια, αντοχή, δημιουργικότητα, θάρρος, τύχη, επιτυχία στις επιχειρήσεις και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.  Διώχνει μακριά τον αρνητισμό. Αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του κατόχου του προβάλλοντας την γοητεία του.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι ο Αμέθυστος, το όνομα του προέρχεται από το ελληνικό στερητικό “α” και το ρήμα “μεθύω”, καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον κάτοχό του από τη μέθη. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν. Ο αμέθυστος ανευρίσκεται σε όλες τις αποχρώσεις από ανοικτό, ελαφρώς ρόδινο, βιολετί μέχρι σκούρο μοβ στο χρώμα των μαύρων σταφυλιών. Η σκληρότητά του είναι 7 στην κλίμακα Mohs.

Θεωρήθηκε σύμβολο για την ουράνια κατανόηση, τη δημιουργική σκέψη, τη φαντασία, τη σταθερότητα, τη δύναμη, το θάρρος και την πνευματικότητα. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικός λίθος τόσο για το σώμα, όσο για το μυαλό και το πνεύμα.   Ο Leonardo da Vinci είπε κάποτε ότι Αμέθυστος μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις κακές σκέψεις και να επιταχύνουμε την ευφυΐα μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι η Ακουαμαρίνα, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατινική λέξη aqua, που σημαίνει νερό, και marina, που σημαίνει θάλασσα. Είναι ένα διάφανο γαλάζιο ή γαλαζοπράσινο ορυκτό που πήρε το όνομα του από το χρώμα του. Εδώ και αιώνες, αυτός ο διαχρονικός λίθος είναι το σύμβολο της ελπίδας, της νεότητας, της υγείας και της αφοσίωσης. Σχετίζεται με τη γαλήνη που εμπνέει η θάλασσα και προσφέρει ευτυχία, ηρεμία και ψυχική χαλάρωση, μειώνει το άγχος, ενισχύει το θάρρος και ηρεμεί το μυαλό. Σύμφωνα με το μύθο, η ακουαμαρίνα προέρχεται από το σεντούκι του θησαυρού που άνηκε στις γοργόνες και έχει από την αρχαιότητα θεωρηθεί ως “τυχερή πέτρα των ναυτικών”.  

Η Ακουαμαρίνα θεωρείται πως έχει θετική επιρροή στα παντρεμένα ζευγάρια και αυτό την κάνει ένα καλό δώρο επετείου γάμου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι το Διαμάντι, το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη “δαμάζω”και το στερητικό “α”, καθώς στην αρχαιότητα οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες. Το διαμάντι (αρχ. ελληνικά αδάμας = αήττητος, ακατανίκητος, λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του) είναι περίφημο ορυκτό για την ισχυρή λάμψη του και την πολύ μεγάλη σκληρότητά του, με ιδιαίτερη διεθνή εμπορική αξία.  Το Διαμάντι είναι το σκληρότερο ορυκτό στη γη είναι 58 φορές σκληρότερο από οτιδήποτε άλλο στη φύση, ο βαθμός σκληρότητας του στην κλίμακα Mohs είναι 10. Ανήκει στην οικογένεια των αυτοφυών στοιχείων. Είναι ο μόνος ορυκτός λίθος που αποτελείται από ένα μόνο στοιχείο, άνθρακα. Λόγω της σκληρότητας αυτής χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η λαμπρότητά του το κάνει τον πιο γνωστό και περιζήτητο πολύτιμο λίθο.

  Το βάρος του μετράται σε καράτια (1 καράτι = 200 χιλιοστά του γραμμαρίου). Το Διαμάντι είναι το σκληρότερο ορυκτό στη γη είναι 58 φορές σκληρότερο από οτιδήποτε άλλο στη φύση, ο βαθμός σκληρότητας του στην κλίμακα Mohs είναι 10. Τα διαμάντια στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων είναι διαφανή και άχρωμα.  Από την αρχαιότητα έχουν θαυμαστεί και έχουν υπάρξει αντικείμενα επιθυμίας. Δημιουργήθηκαν εκατό μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι το εμπόριο γινόταν ήδη από το 4 π.Χ. Ιστορικά, το διαμάντι έγινε ο πρώτος δημοφιλής πολύτιμων λίθων στην Ινδία. Πολλοί πίστευαν ότι το διαμάντι θα μπορούσε να θεραπεύσει τις νόσους του εγκεφάλου, να ανακουφίσει τις διαταραχές της υπόφυσης και να τραβήξει τις τοξίνες από το αίμα.

  Σήμερα, το διαμάντι είναι ευρύτερα γνωστή ως η πέτρα που στολίζει το μονόπετρο ή αλλιώς το δαχτυλίδι αρραβώνων. Σε όλη την ιστορία, ωστόσο, το διαμάντι είναι το απόλυτο δώρο  και είναι σύμβολο της αιώνιας αγάπης. Τα διαμάντια αξιολογούνται με βάση τα χαρακτηριστικά τους ή αλλιώς τα 4Cs. Τα 4Cs έχουν δημιουργηθεί από τη GIA (Gemological Institute of America) και θεωρούνται η παγκόσμια γλώσσα της ποιότητας των διαμαντιών. Τα 4 Cs  είναι cut:  κόπη colour : χρώμα ή για την αχρωματότητα,  clarity : καθαρότητα, carat :  καράτι, μονάδα μέτρησης του βάρους. Τα διαμάντια αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την αγνότητα,την πίστη και την αθωότητα. Είναι σύμβολα δύναμης, εξουσίας και θάρρους.

Τα διαμάντια επίσης θεωρούνται οι λίθοι που συμβολίζουν την 60η και 75η επέτειο γάμου.

ΜΑΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι το Σμαράγδι ή Σμάραγδος είναι μια διαφανής, βαθυπράσινη παραλλαγή της Βηρύλλου, της οποίας το χρώμα αποδίδεται σε προσμίξεις χρωμίου και μερικές φορές Βαναδίου. Το όνομα σμάραγδος το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες (Θεόφραστος) και εννοούσαν τους πολύτιμους πράσινους λίθους. Το σμαράγδια είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Τα πρώτα ορυχεία στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αίγυπτο λειτουργούσαν από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1500 π.Χ. αλλά τα παλαιότερα σμαράγδια είναι 2970 εκατομμυρίων χρόνων. Τα ορυχεία αυτά έγιναν γνωστά ως τα ορυχεία της Κλεοπάτρας. Η Κλεοπάτρα είναι η πιο διάσημη ιστορική προσωπικότητα που αγαπούσε τα σμαράγδια.

Αναφορές για το σμαράγδι υπάρχουν στη Βίβλο, από τον Ηροδότο και τον Πλίνιο, όπου θεωρείται ο λίθος της τύχης και της καλής υγείας. Οι μονάρχες διέθεταν αρκετά σμαράγδια, από τα οποία τα περισσότερα σήμερα βρίσκονται σε συλλογές μουσείων.
Είναι σύμβολο πλούτου, αναγέννησης, μοναδικότητας,δημιουργικότητας, καλής τύχης και νεότητας. Φέρνει λάμψη και φήμη στον επαγγελματικό και καλλιτεχνικό τομέα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Οι γενέθλιοι λίθοι του είναι το Μαργαριτάρι, ο Αλεξανδρίτης και η Φεγγαρόπετρα.

 

Το Μαργαριτάρι. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μαρμαίρω” που σημαίνει λάμπω. Τα μαργαριτάρια είναι μοναδικά, επειδή αποτελούν το μοναδικό πολύτιμο λίθο που σχηματίζεται μέσα σε ένα ζωντανό πλάσμα.

Αν μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, εισβάλλει ένα ξένο σώμα π.χ. ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο που δεν έχει την δυνατότητα να το αποβάλλει, αντιδρά ως εξής; εκκρίνει μάργαρο γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει. Το όστρακο κατά την διάρκεια των 6 ή 7 χρόνων ζωής του, περιβάλλει με επάλληλα στρώματα μάργαρου το σκουπιδάκι, μέχρι που σχηματίζεται ένα πανέμορφο μαργαριτάρι. Στην αρχαία Ελλάδα, το μαργαριτάρι αφιερώθηκε στην Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς. Η Αφροδίτη, αναδύθηκε από το νερό μέσα από ένα κοχύλι και γι αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα πολύτιμο μαργαριτάρι.

Το μαργαριτάρι λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του, της τελειότητας του και του χρώματος του έχει αναμφίβολα συνδεθεί με τα κοσμήματα που φορούν οι νύφες στο γάμο τους. Το μαργαριτάρι είναι ο λίθος που βοηθά στη ροή της αγάπης και της αφθονίας. Συμβολίζει και εμπνέει την αγνότητα, την αθωότητα,την ήρεμη δύναμη, την ακεραιότητα, την ειλικρίνεια, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό, τη γαλήνη  και τη σοφία. Επίσης, βοηθά στην επαφή με τα απλά και ειλικρινή πράγματα της ζωής.

 

Αλεξανδρίτης

Είναι ένα ορυκτό της οικογένειας του Χρυσοβηρύλλου. Ο Αλεξανδρίτης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον οπτικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα  μεταβάλλει το χρώμα του, ανάλογα με το είδος του φωτός που πέφτει πάνω του. Αν πέφτει πάνω του φυσικό φως έχει διαφορετικό χρώμα από το χρώμα που έχει αν πέφτει πάνω του τεχνητό φως. Στο φως έχει το πράσινο χρώμα του σμαραγδιού, ενώ στο σκοτάδι το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού. Την ημέρα το χρώμα του είναι πράσινο, αλλά με τεχνητό φως ή στο φως κεριού γίνεται κόκκινο. Το φαινόμενο αυτό λέγεται και “φαινόμενο Αλεξανδρίτη”.

  Μια άλλη παραλλαγή της χρυσοβηρύλλου με έγκλειστα σε σχήμα βελόνας δημιουργεί, κατά τη διέλευση του φωτός από τον κρύσταλλο, την εικόνα του “ματιού της γάτας”.  Ανακαλύφθηκε το 1834 στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας και πήρε το όνομα του από τον Τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Β’ διότι λέγεται ότι ανακαλύφθηκε στην ημέρα των γενεθλίων του. Έχει σκληρότητα 8,5 και είναι  ένα από τα σκληρότερα υλικά στη φύση. Θεωρείται λίθος της αρμονίας, της καλοτυχίας και της δημιουργικότητας. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες.

 

Φεγγαρόπετρα

   Είναι μία ποικιλία Λαβραδορίτη, σε γαλακτερή απόχρωση  με γαλάζιο ιριδισμό. Ο ιριδισμός αυτός γίνεται αντιληπτός όταν στρέφουμε ελαφρά την πέτρα κάτω από το φως και μοιάζει σαν να μετακινείται μία ιριδίζουσα γραμμή πάνω στην επιφάνεια της. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η Φεγγαρόπετρα συνδέεται στενά με το σεληνιακό μυστήριο και τη μαγεία..Επίσης, λειτουργεί ως ο απόλυτος λίθος της γονιμότητας. Σύμβολο της αγάπης και του πάθους,μπορεί να δημιουργήσει μια νέα αγάπη και αναζωπυρώσει παλιές φλόγες, επανασυνδέοντας παλιούς έρωτες. Είναι γνωστή ως η πέτρα του ταξιδιώτη καθώς πιστεύεται ότι προστατεύει τους ταξιδιώτες τη νύχτα. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αϋπνίας και της υπνοβασίας, ενθαρρύνει τον υγιή ύπνο και δημιουργεί ευεργετικά όνειρα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι το Ρουμπίνι, το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη rubeus, που σημαίνει κόκκινο. Στα αρχαία Σανσκριτικά, η λέξη ρουμπίνι μεταφράζεται σε ratnaraj, που σημαίνει ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων. Το Ρουμπίνι είναι η κόκκινη ποικιλία του ορυκτού Κορούνδιο που χρωματίζεται από στοιχειακό χρώμιο και έχει σκληρότητα 9.Το χρώμιο που δίνει το ρουμπινί χρώμα προκαλεί επίσης φθορισμό, γεγονός που κάνει τα ρουμπίνια λάμπουν σαν να έχουν φωτιά μέσα τους.

Τα  ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ρουμπίνια διαπραγματεύονταν μαζί στον Βόρειο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας ήδη από το 200 π.Χ.  Κινέζοι ευγενείς στόλιζαν την πανοπλία τους με ρουμπίνια, επειδή πίστευαν ότι το πετράδι θα τους παρείχε προστασία. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούσαν το ρουμπίνι ως σύμβολο αγάπης και πάθους,όπως και ιδανικός λίθος του γάμου.  Σύμβολο του πάθους,της προστασίας και της ευημερίας έχει αναγνωριστεί από αρχαίους χρόνους. Φέρνει ευτυχία, αρμονία και νοητική συγκέντρωση. Αυξάνει την ενεργητικότητα, το θάρρος και την αποφασιστικότητα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι το Περίδοτο.

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι η λέξη “περίδοτο” προέρχεται από την αραβική faridat που σημαίνει στολίδι, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η ρίζες βρίσκονται σε ελληνική λέξη, που σημαίνει “δίνει την αφθονία”. Ίσως γι ‘αυτό Περίδοτο συνδέεται με την ευημερία, την αφθονία και την καλή τύχη. Το χρώμα του κυμαίνεται από απαλό κίτρινοπράσινο, πράσινο, λαδί μέχρι και σε ένα ζωντανό πράσινο του μήλου.

  Κατά το Μεσαίωνα το έδιναν σε ασθενείς, κονιορτοποιημένο μέσα σε κρασί για να θεραπεύσουν το άσθμα.΄Ως λίθος με μεγάλη ελκτική δύναμη, φέρνει τη συζυγική ευτυχία, και γι’ αυτό συνιστάται σε όσα ζευγάρια έχουν οικογενειακά θέματα και εντάσεις. Προστατεύει από την κακοτυχία, απομακρύνει τους φόβους και διώχνει το άγχος. Αναζωογονεί και χαρίζει υγεία, ευεξία, θάρρος, ευτυχία, ευδιαθεσία, ομορφιά και μακροζωία. Κατευνάζει το θυμό, τη ζήλια, την διάθεση κριτικής, τον εκνευρισμό και λειτουργεί αντικαταθλιπτικά.  Βοηθά στην απόκτηση παιδιών, τα προστατεύει και τους χαρίζει θρεπτικό ύπνο. Από πολλούς θεωρείται και λίθος με ιδιότητες “προστατευτικής ασπίδας”.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο γενέθλιος λίθος του είναι το Ζαφείρι. Το Ζαφείρι είναι ποικιλία του κορούνδιου. Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη σάπφειρος.  Το ζαφείρι, είναι δημοφιλές από τον Μεσαίωνα. Τότε το ουράνιο μπλε χρώμα αυτού του λίθου συμβόλιζε τον ουρανό και προσέλκυε θεία χάρη και σοφή κρίση. Παρόλο που το Ζαφείρι συνήθως αναφέρεται στην πλούσια γαλάζια ποικιλία πολύτιμων λίθων του ορυκτού Κορούνδιου, αυτό το βασιλικό στολίδι εμφανίζεται σε ένα ουράνιο τόξο αποχρώσεων. Ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, το τιτάνιο, το χρώμιο, ο χαλκός και μαγνήσιο δίνουν φυσικά άχρωμο κορούνδιο μια απόχρωση του μπλε, κίτρινο, πορφυρό, πορτοκαλί ή πράσινο, αντίστοιχα. Τα χρωματιστά ζαφείρια εκτός από το μπλε ονομάζονται “fancies.”

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Οι γενέθλιοι λίθοι του είναι ο Οπάλιος και η Τουρμαλίνη.

Ο Οπάλιος, του οποίου το όνομα προέρχεται από την αρχαία Σανσκριτική λέξη upala που σημαίνει λίθος. Ο Πλίνιος στο περίφημο βιβλίο του “Historia Naturalis” περιγράφει πολύ ωραία το πολύτιμο λίθο Οπάλιο : “έχει μέσα του μία φωτιά πιο ήπια από του ρουμπινιού, φαίνεται ακόμα το λαμπερό μωβ του αμέθυστου, υπάρχει το γαλαζοπράσινο του σμαραγδιού, και όλα λάμπουν σε μια απίστευτη ενότητα. Κάποιες από τις αστραποβόλες λάμψεις του ανταγωνίζονται όλα τα χρώματα του ζωγράφου, και κάποιες άλλες το χρώμα της φλόγας από το θειάφι που καίγεται, όταν ζωηρεύει από το λάδι”. Ο Οπάλιος έχει σκληρότητα 6 και ειδικό βάρος 2,2.και έχει την ιδιότητα  να αφυδατώνεται. Το νερό δηλαδή που υπάρχει στην μάζα του, εξατμίζεται. Η εξάτμιση αυτή γίνεται βέβαια με πολύ αργούς ρυθμούς. Οπότε κάποιος που κατέχει ένα ακριβό κομμάτι οπάλιου και φιλοδοξεί να το κληροδοτήσει στους απογόνους του, πρέπει να το φυλάει μέσα σε κλειστό κουτί με υγρασία.

  Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι μέσα στο οπάλιο κατοικούσε το πνεύμα της αλήθειας, ότι μπορούσε να φανερώσει το μέλλον του κατόχου του και ότι θάμπωνε κιόλας για να τον προειδοποιήσει αν αυτός βρισκόταν σε κίνδυνο. Για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν συνδέσει αυτό το στολίδι με την καλή τύχη. Το οπάλιο πιστεύεται πως φέρνει χρήματα, αφθονία, θετικές σκέψεις και επιτυχία στον οικονομικό τομέα. Χαρίζει αγάπη, αυθορμητισμό, δύναμη και απομακρύνει το άγχος. Θεωρείται ότι προστατεύει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

 

Τουρμαλίνη

Το όνομα της προέρχεται από τη σιναλεζική λέξη toura mali  που σημαίνει “πέτρα μικτών χρωμάτων” και χαρακτήριζε τους πολύτιμους λίθους  που μετέφεραν οι έμποροι από τη Σρι Λάνκα. Η τουρμαλίνη δεν είναι ένα ορυκτό, αλλά μια αρκετά περίπλοκη ομάδα ορυκτών με διαφορετικές χημικές συνθέσεις και φυσικές ιδιότητες. Ένας αιγυπτιακός μύθος λέει πως η τουρμαλίνη απέκτησε τη μεγάλη πληθώρα χρωμάτων, όταν , στο ταξίδι της από το κέντρο της γης, πέρασε μέσα από ένα ουράνιο τόξο.

Σορλίτης ή μαύρη τουρμαλίνη είναι πλούσια σε σίδηρο, η οποία προκαλεί σκοτεινές αποχρώσεις από βαθύ καφέ έως μπλε-μαύρο. Αυτή η ποικιλία αποτελεί το 95 τοις εκατό του συνόλου των τουρμαλίνων. Πιστεύεται ότι έχει προστατευτικές δυνάμεις έναντι της επιβλαβούς ακτινοβολίας, των τοξινών και του άγχους. Στέλνει την αρνητική ενέργεια πίσω στην πηγή της.

Δραβίτης ή καστανή τουρμαλίνη είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η οποία προκαλεί χρώματα που κυμαίνονται από καφέ έως κίτρινο. Καθαρίζει την αύρα και γειώνει τις ενέργειες.  Θεραπεύει τις δερματολογικές παθήσεις, τις εντερικές διαταραχές και ενεργοποιεί την αναγέννηση του σώματος.

Ελβαΐτης είναι ο λιθιούχος τουρμαλίνης, ανοικτόχρωμος με διάφορες αποχρώσεις.

Όπως: Ρουβελλίτης (rubellite): ρόδινη ή κόκκινη ποικιλία του ελβαΐτη. Αναφέρεται και ως “αφρίτης” (aphrite).

  • Βερντελίτης (verdelite): πράσινη ποικιλία του ελβαΐτη.
  • Ινδικόλιθος (indicolite): κυανή ποικιλία του ελβαΐτη.
  • Λιντικοατίτης (liddicoatite): σκουρόχρωμη παραλλαγή ελβαΐτη.

Αχρωίτης ή άχρωμο τουρμαλίνη είναι σπάνια. Ενισχύει την ψυχική υγεία και βοηθάει στην επίλυση συναισθηματικών προβλήματων.

Πολύχρωμη τουρμαλίνη εμφανίζει περισσότερα από ένα χρώματα, λόγω της χημικής διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της κρυστάλλωσης. Ένας συνηθισμένος συνδυασμός χρωμάτων είναι το πράσινο και ροζ. Αυτά είναι συνήθως κομμένα σε φέτες για να αποκαλύψουν ένα κόκκινο κέντρο που περιβάλλεται από ένα καταπράσινο χείλος, κερδίζοντας το όνομα “τουρμαλίνη καρπούζι”.Φέρνει την αγάπη και την τρυφερότητα στη ζωή μας.

Η τουρμαλίνη Παράιμπα είναι μια έντονα χρωματισμένη πορφυρή ή πρασινωπή μπλε ποικιλία που βρίσκεται στην Paraíba της Βραζιλίας. Έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Γενικά η Τουρμαλίνη χαρίζει ευγλωττία, άνεση στην επικοινωνία και δυνατότητα απομνημόνευσης, και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους σπουδαστές, τους μαθητές και όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εκμάθηση. Λέγετε ότι όποιος την φορά ποτέ δεν θα υποστεί εξευτελισμό και πάντα θα έχει την ικανότητα να παίρνει σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις. Ενδυναμώνει τη θέληση του ανθρώπου, ώστε να αντιμετωπίσει ευκαιρίες και προκλήσεις.

Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την ποιότητας του αίματος, διεγείρει την κυκλοφορία και την αραίωση του αίματος, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στα τριχοειδή αγγεία, δίνοντας στο σώμα μεγαλύτερη ζωτικότητα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Οι γενέθλιοι λίθοι του είναι το Τοπάζι και το Σιτρίν.

Τοπάζι. Το όνομα του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα για το νησί του Αγίου Ιωάννη στην Ερυθρά Θάλασσα. Το χρώμα του συνήθως είναι κίτρινο – μελί, αλλά εμφανίζεται και σε άχρωμο, ροζ και πράσινο. Δημοφιλής είναι και η γαλάζια ποιότητα του, που μοιάζει με ακουαμαρίνα. Προστατεύει τους ταξιδιώτες, αλλά και γενικά όσους το φορούν, από ατυχήματα. Φοριέται σαν φυλαχτό στο αριστερό χέρι για προστασία από αϋπνίες, κατάθλιψη και κυκλοθυμίες. Ελκύει αγάπη, καλούς φίλους και συνεργάτες. Το Τοπάζι είναι μια καταπραϋντική πέτρα που έχει λεχθεί ότι ηρεμεί, μετριάζει και θεραπεύει την τρέλα και εξαλείφει τους εφιάλτες. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προσφέρει ευφράδεια στον κάτοχο του, αλλά ότι μπορεί να τον κάνει αόρατο.

Συμβάλλει στην αποφασιστικότητα και στη σωστή κρίση, δίνει διορατικότητα και υπομονή. Χαρίζει αίσθημα γαλήνης και βελτιώνει τη διάθεση, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τονώνει την αυτοεκτίμηση και τη δημιουργικότητα. Φέρνει χαρά, χιούμορ και ελπίδα στη ζωή μας.

 

Σιτρίν

Το χρώμα του κυμαίνεται από απαλό κίτρινο έως καφέ πορτοκαλί χρώμα. Πήρε το όνομά του από τον καρπό κίτρο λόγω των αποχρώσεων του. Το χρώμα του σιτρίν οφείλεται σε υδροξείδιο του σιδήρου που περιέχεται στον χαλαζία. Με μια σκληρότητα 7 της κλίμακας Mohs, το Σιτρίν είναι σχετικά ανθεκτικό σε γρατζουνιές και στην καθημερινή φθορά και καθιστά μία υπέροχη επιλογή για εσάς.

  Μπορεί να απελευθερώσει αρνητικά συναισθήματα, να δώσει σπινθήρα στην φαντασία  και να προκαλέσει ένα νέο ξεκίνημα. Το Σιτρίν είναι γνωστό ως “θεραπευτικός χαλαζίας” για την ικανότητά του να ανακουφίζει, να καταπραΰνει και να ηρεμεί. Βοηθά σε πρώιμο στάδιο το διαβήτη. Καταπολεμά τις ημικρανίες, τη νευρικότητα, τις νευραλγίες και όλες τις ψυχοσωματικές ασθένειες. Επίσης, ενισχύει τη σκέψη, τη σαφήνεια, την αυτοπεποίθηση  και εξισορροπεί τον θυρεοειδή. Μπορεί να εξασφαλίσει την ερωτική αφοσίωση και τη συζυγική πίστη. Είναι ακόμη γνωστή ως “η πέτρα του εμπόρου” για την τάση της να προσελκύει τον πλούτο και την ευημερία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Οι γενέθλιοι λίθοι του είναι ο Τανζανίτης, το Ζιργκόν και το Τυρκουάζ, γνωστές και οι τρεις για τις μπλε αποχρώσεις τους.

 

Τανζανίτης

Ο Τανζανίτης είναι η εξαιρετική μπλε ποικιλία του ορυκτού Ζωισίτη που βρίσκεται μόνο σε ένα μέρος του κόσμου, την Τανζανία. Η δημοτικότητα του Τανζανίτη έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα για την σχετικά πρόσφατη ανακάλυψή του. Η Tiffany & Co. αναγνώρισε τη δυναμική αυτού του γαλάζιου λίθου ώστε να ανταγωνιστεί το ακριβότερο Ζαφείρι και συμφώνησε να γίνει ο κύριος διανομέας του.

Αντί να δημοσιοποιήσει τον Μπλε Ζωισίτη  ο Tiffany τον ονόμασε Τανζανίτη για να αναδείξει την αποκλειστική του γεωγραφική προέλευση και το εισήγαγε με μια διαφημιστική εκστρατεία το 1968.

Ο Τανζανίτης  εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο σε μερικά τετραγωνικά μίλια γης στην Τανζανία, κοντά στο μαγευτικό βουνό Κιλιμάντζαρο, όπου και ανακαλύφθηκε το 1967. Ο Τανζανίτης μετρά 6.5 έως 7 στην κλίμακα σκληρότητας Mohs αλλά  δεν είναι τόσο σκληρός όσο το Ζαφείρι που αντικαθιστά συχνά. Επίσης, είναι γνωστός για τον εξαιρετικά ισχυρό τριχρωϊσμό του, εμφανιζόμενος εναλλάξ σε αποχρώσεις κυανού του σαπφείρου, ιώδες και μπορντό, αναλόγως με τον προσανατολισμό του κρυστάλλου.

Ο Τανζανίτης πιστεύεται ότι μετατρέπει την αρνητική ενέργεια σε θετική, ενισχύει τη διαύγεια,την ψυχραιμία, τη σιγουριά και την αρμονία. Φέρνει ομορφιά, μακροζωία και βοηθάει στην πνευματική συνειδητοποίηση.

 

Ζιργκόν ή Ζιρκόνιο

Το Ζιργκόν είναι το παλαιότερο ορυκτό στη γη, που χρονολογείται πάνω από 4.400 εκατομμύρια χρόνια, όπου βρέθηκε στον φλοιό της γης. Είναι ένα λαμπερό ορυκτό που εμφανίζεται σε αποχρώσεις κίτρινο- χρυσαφί, κόκκινο, καφέ , πράσινο και συχνά διάφανο. Το όνομα πιθανά προέρχεται από την περσική λέξη zargun που θα πει χρυσαφί και έχει σκληρότητα 7.5 στην κλίμακα Mohs. Το Ζιργκόν είναι ένα υποτιμημένος λίθος που συγχέεται συχνά με συνθετικά κυβικά ζιργκόν λόγω παρόμοιων ονομάτων και κοινής χρήσης ως προσομοιωτών διαμαντιών.

Από τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το ζιρκόν μπορεί να προκαλέσει ύπνο, να αποτρέψει το κακό και να προωθήσει την ευημερία. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνει το νου και ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη διαύγεια.

Λέγεται ότι μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα οράματα και να παρέχει την καθοδήγηση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων. Θεωρείται  η πέτρα της γείωσης που αυξάνει την εμπιστοσύνη και τη συμπόνια.

 

Τυρκουάζ

Πήρε το όνομα του από τη Γαλλική λέξη “Turquois”  (Τούρκοι). Το ορυκτό αυτό το μετέφεραν οι Βενετοί έμποροι από τις αγορές της Τουρκίας στην Ευρώπη.  Η εξόρυξη του από τη χερσόνησο του Σινά αναφέρεται από τους Αρχαίους Αιγυπτίους από το 6.000 π.Χ.Θαυμάζεται από τους αρχαίους χρόνους, για το ξεχωριστό χρώμα του, το οποίο κυμαίνεται από πρασινογάλαζο, γαλάζιο, πράσινο μέχρι και σπάνιες φορές λαχανί. Το Τυρκουάζ είναι ευαίσθητο στο άμεσο ηλιακό φως και σε διαλύτες όπως μακιγιάζ, άρωμα και φυσικά έλαια. Το πιο σκληρό τυρκουάζ μετρά μόνο 6 στην κλίμακα Mohs.

Είναι ο οικολογικός λίθος, που προστατεύει από την περιβαλλοντική μόλυνση και ειδικότερα τη ραδιενέργεια. Προάγει τη δημιουργική έκφραση, την ηρεμία του νου, τη συναισθηματική ισορροπία, την επικοινωνία, τη φιλία και την πίστη.

Updating…
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Newsletter

Δώσε μας το email σου για να λαμβάνεις τις προσφορές και τα νέα μας!

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης